Jumaat, 25 September 2009

Syyhhhhhh.........

Kolam yang dipenuhi teratai

Memancing perlukan suasana yang senyap(atas). Ikan talapia merah, tangkapan pertama saya(kanan)

Ada empat kolam ikan yang dibina oleh sepupu saya di kampung dan letaknya bersebelahan dengan rumah yang kami tumpang buat sementara waktu untuk menyambut raya. Rumah pusaka tidak boleh diduduki lagi kerana sudah beberapa kali dipecahkan oleh pencuri. Jika dibaiki pun, rumah itu akan dimasukki lagi dan akhirnya kami pun redalah dengan keadaan itu. Dan jika dibaiki nanti, tunggulah sehingga abang ipar dan kakak saya menetap di kampung setelah bersara. Khabar gembira, mereka akan balik kampung akhir tahun nanti.

Oleh sebab kolam ada di depan mata, saya tidak melepaskan peluang untuk memancing. Memancing memang perlukan banyak kesabaran. Kesibukan hari raya dpenuhi dengan kegiatan memancing iaitu pada hari terakhir puasa, petang raya pertama dan pagi raya ketiga. Mula-mula dapatlah beberapa ekor talapia merah dan puyu. Tetapi akibat ramai pula yang riuh berkerumun, ikan mula lari dan sukar untuk diperolehi.

Raya kali ini memang menyeronokkan kerana suasana kampung yang berbeza daripada bandar. Sekurang-kurangnya saya dapat membalas dendam kerana tidak dapat menarik seekor sotong pun tempoh hari di Terengganu. Saya dapat tiga ekor talapia yang besar, tiga kecil (dilepaskan semula sebab kasihan) dan lima ekor puyu (juga dilepaskan sebab aksyen kerana dapat ikan talapia yang besar).Baharulah saya tahu, rupa-rupanya saya suka memancing...tetapi beramai-ramailah dalam suasana yang senyap.....syyyhhhhhhh......
Anak-anak dan sepupu mereka ..

love

love

love

love