Isnin, 6 Julai 2009

Michael Jackson

Saya antara ribuan orang yang menyaksikan persembahan Michael Jackson di KL beberapa tahun yang lalu. Tetapi apabila beliau membuat komen tentang penonton Malaysia adalah yang paling sopan, saya hampir tergelak.
Saya duduk di tengah-tengah padang Stadium Merdeka. Memang persembahannya sangat berkesan dan menarik daripada segi teknik. Tetapi keadaan menjadi kelam kabut apabila penonton mula berdiri di atas kerusi dan sesetengah mereka mula menari-nari dan menyanyi sama. Salah seorang penonton wanita tiba-tiba ditarik ke bawah oleh salah seorang pengawal keselamatan dan dilempang dengan kuat. Keadaan menjadi tegang dan pengawal itu ditolak oleh teman lelaki wanita yang dilempangnya. (Kes ini dibawa ke mahkamah dan tak tahulah apa yang berlaku seterusnya).
Apabila semua penonton di depan saya mula berdiri di atas kerusi, saya pun terpaksalah turut serta. Malangnya saya tidak dapat melihat persembahannya kerana dilindungi oleh mereka yang lebih tinggi. Akhirnya saya hanya dapat menikmati jeritan dan sorakan penonton yang mengatasi muzik dan suara Michael Jackson. Damn it.
Penonton Malaysia paling bersopan?. Ho ho ho
Jika benar beliau kini bertukar menjadi Mikaeel, alfatihah untuknya. Saya meminati lagu "Ben", yang pada mulanya saya sangka ditujukan untuk seorang sahabat tetapi rupa-rupanya sahabat itu adalah seekor tikus. Apa-apa ajelah..

love

love

love

love