Selasa, 28 Julai 2009

Sasterawan Negara Datuk ShahnonKami mendengar keuzurannya di Kuala Lumpur. Ketika di Pulau Pinang, saya tidak melepaskan kesempatan untuk melawat tokoh besar dan ternama dalam dunia kesusasteraan negara.

Beliau dan keluarganya menyambut kedatangan kami dengan mesra. Sungguhpun uzur, beliau mengagahi bangun untuk berbual-bual dengan kami. Pendengarannya tidak begitu baik tetapi ingatannya masih seperti dahulu. "Saya mungkin tidak dapat menulis lagi sebab tangan ini tidak kuat lagi untuk menaip di komputer," katanya.
Sumbangannya begitu banyak di Dewan Sastera dan saban bulan tulisannya memang saya tunggu kerana cukup bernas dan menarik.
Gambar-gambar ini saya rakam untuk anda. Selain pegawai-pegawai dari DBP, termasuk Pengarah Sastera Puan Izzah, beberapa penulis seperti Saleeh Rahmat, Nisah Haron, pensyarah USM danUPSI turut ada.
Saya mendoakan semoga Allah SWT melindunginya agar sejahtera dan sentiasa sihat.Jerebu


Salam,

Asap, karbon dioksid, debu-debu halus menyebabkan anak-anak dan saya sakit. Batuk tidak berhenti-henti dan demam yang kuat menyebabkan kami terpaksa berulang-kali ke klinik.
Baru-baru ini saya melihat bukti jelas mengapa cuaca di Kuala Lumpur tidak begitu baik dan semakin merosot. Gambar ini saya ambil ketika dalam penerbangan ke Pulau Pinang kerana bertugas pada 24 Julai lalu. Lihat lapisan jerebu tebal yang menutup Kuala Lumpur.
Kebakaran yang meluas juga memburukkan keadaan.
"Minum air banyak-banyak, dan elakkan terlalu kerap keluar rumah," kata doktor. Beliau bimbang dengan wabak yang semakin memburuk dan kematian kedua akibat wabak ini berlaku di kawasan kami.


love

love

love

love