Rabu, 11 Ogos 2010

Ramadan

Hari ini pertama puasa, bermula dengan solat tarawih dan bersahur. Terjaga jam 4.30 pagi dengan semangat berkobar-kobar untuk menyediakan sahur buat suami, mak mertua dan anak-anak. Memang tidak masak pun, hanya memanaskan lauk yang dimasak mak mertua siang tadi.
Wah, tiada siapa yang makan nasi kecuali mak mertua, itupun cuma sejemput nasi. Suami hanya minum secawan air untuk menelan ubat darah tingginya. Dua anak sudah makan lebih awal sebelum masuk tidur, dan anak yang seorang ini cuma makan roti yang disapu mentega.
Akhirnya saya terdaya juga menelan sekeping roti dengan sebiji telur goreng.

Awal paginya ketika memandu ke tempat kerja, saya hampir terlelap beberapa kali kerana mengantuk. Cuba menyanyi kuat-kuat tetapi iklan di radio pagi itu terlalu lama, menyebabkan saya mamai. Akhirnya saya tertidur hampir dua puluh minit di tempat letak kereta ofis.

Bangun untuk bersahur lagi? Ya, tapi hanya untuk minum air dan mengambil sunat sahur. Anak-anak? Saya sediakan makan mereka sebelum tidur....dan mengejutkan mereka sahaja untuk makan....Er walaupun rasa bersalah begitu kuat, tetapi saya perlu berjaga untuk bekerja....

love

love

love

love