Jumaat, 27 Ogos 2010

Pasrah..

Minggu ini penuh dengan pergolakkan yang menggoyah sebuah harga diri. Hari pertama minggu ini sahaja saya terpaksa berhadapan dengan sebuah keegoaan manusia yang maha hebat. Air mata saya jatuh berderai dan hati terguris luka yang dalam. Hanya kerana sebuah nama dan pangkat, saya pula yang menjadi sasaran pagi itu. Hingga petang, rawan di hati masih belum reda. Hanya kekuatan dalam diri dan doa saya pada-Nya beransur-ansur menguatkan hati, membungkus rasa terhina yang tidak terhingga.
Hari keduanya tiba-tiba saya dikurniakan sebuah kejutan. Hidup ini tiba-tiba disinari sebuah kasih sayang yang indah, sebuah perasaan mula kembali menguntum tunas. Kasih sayang ini bagaikan sebuah bintang yang memberi sinar kepada hati, mengembalikan semangat saya yang hampir-hampir hilang oleh peristiwa sebelumnya.
Sepanjang minggu itu sinar itu terus menemani sehingga saya mampu berdiri dan menjadi lebih kuat, yakin dan percaya bahawa saya boleh meneruskan perjuangan di bumi yang serba tidak ketentuan ini,. Keharumannya memberikan warna baru yang lebih ceria dalam hidup ini.
Hujung Jumaat, pada malam ramadan yang tenang, dengan tiba-tiba keharuman itu beransur pergi dan terus hilang. Saya terkesima dan malu pada diri yang terlalai dengan keindahan dan sinarnya. Adakah ini hanya dugaan daripada-Nya untuk menjadikan saya lebih reda dan pasrah dengan kehidupan ini.

Terima kasih kepada Tuhan kerana memberikannya kepada saya walaupun sebentar cuma.

Apakah yang akan berlaku pada minggu hadapan dan seterusnya, masih belum ada kepastiannya. Tetapi saya perlu sekali lagi bangun dan menjadi kuat, bersemangat, bekerja lebih keras dan menyerah segala-gala kepada-Nya. Tidak mengapalah walaupun hati saya terus menjadi lara. Tetapi tangisan saya kini semakin perlahan kerana saya mahu berjalan bersendirian.
Biarlah masa yang menentukan kerana dunia ini hanyalah sebuah persinggahan.

love

love

love

love